Обама и Путин разговаряха за Украйна

gettyimages
share

Руският президент Владимир Путин проведе три телефонни разговора с американския и френския си колега и с генералния секретар на ООН, в които обсъди с тях обстановката в Украйна, предадоха световните агенции, предаде БТА.

В хода на разговора с Барак Обама Путин е подчертал, че Москва си запазва правото да защитава своите интереси и тези на рускоговорящите в Украйна, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Кремъл. Обама изразил пред Путин безпокойството си от  възможността за руска военна интервенция в Украйна. В отговор на това изразено безпокойство относно плановете за евентуално използване от Русия на въоръжени сили на територията на Украйна, Путин е привлякъл вниманието на американския си колега върху  провокативните и престъпни действия на ултранационалисти, които по същество са насърчавани от настоящите власти в Киев. Руският президент е подчертал пред Обама, че има истински заплахи за живота и здравето на руски граждани на украинска територия и предупредил, че ако насилието се разпространи още повече в източните райони на Украйна и в Крим, то Русия си запазва правото да защити интересите си и тези на говорещите руски език там хора, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от Ройтерс.

Американският президент е подчертал пред Путин, че Русия извършва ясно накърняване на украинския суверенитет, като изпраща военни в Крим и го е предупредил за последиците от това, предаде Ройтерс. Обама е предупредил руския президент, че Русия може да се окаже все по-изолирана на международната сцена и е призовал Путин да прибере руските сили в техните бази в Крим, предаде АФП. Разговорът между Обама и Путин е продължил 90 минути, посочва агенцията.

В хода на разговора с Франсоа Оланд Путин е заявил, че има действителна заплаха за гражданите на Русия в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. В тази връзка Оланд го е призовал да потърси заедно с международната общност решение за излизане от украинската криза, предаде АФП. Френският президент е призовал още Путин да избягва прибягването до сила в Украйна. Между впрочем Оланд е обсъдил по телефона кризата в Украйна освен с Путин и с германската канцлерка Ангела Меркел и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се посочва в съобщение на Елисейския дворец.

В хода на разговора си с Бан Ки-мун Владимир Путин е заявил, че в случай на ескалация на насилствените действия по отношение на рускоезичното население в източните райони на Украйна и в Крим, Русия няма да може да стои на страна и ще вземе необходимите мерки в рамките на международното право, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на Кремъл.

В момента Пред руското посолство в Киев се провежда протестна демонстрация с искането за прекратяване на военната агресия, съобщава УНИАН. "Хората се организираха бързо и блокираха посолството. В момента пред сградата се намират над 300 души. Броят на демонстрантите расте”, заяви депутатът от партия „Удар” Юрий Савчук. Демонстрантите носят банери „Не на войната” и „Долу ръцете от Крим”.

Водещи новини

Още новини