Русия размаха пръст на Запада за Украйна

Getty Images/Guliver
share

Русия предупреди Запада да не променя едностранно съгласуваните действия по отношение на Украйна, предаде  ИТАР-ТАСС. За това се говори в декларация на руското външно министерство днес.

"Опитите всеки път едностранно да се променят съгласувани вече действия, нежеланието да се разглежда реалната ситуация в цялата й пълнота не водят към нищо добро", се казва в нея. "Когато НАТО започва да разглежда положението в Украйна, това изпраща неверен сигнал. А генералният секретар на НАТО дори сметна за уместно да заяви, че "членството на Украйна в НАТО не е най-неотложен приоритет на украинското ръководство". Тоест, членството остава сред неуспешните, но все пак приоритетни  задачи? Пак се опитват да решават вместо украинския народ", подчертава руското външно министерство.

"Настойчиво съветваме всички да се откажат от провокационни декларации и да уважават неблоковия статут на Украйна, потвърден в нейния закон "За основите на вътрешната и външната политика", се казва в руската декларация.

Русия е готова към честно взаимодействие със Запада за Украйна, основано на способността да се изпълняват постигнатите договорености, които трябва да са съобразени с интересите на целия украински народ, както и на всички партньори на Украйна, подчертава руското външно министерство.

Москва смята също така, че важна крачка по този пъти би било изпълнението на задълженията по споразумението от 21 февруари  между сваления вече президент Виктор Янукович и неговите политически противници, което предвиждаше да се създаде  правителство на националното единство. Това споразумение обаче "потъна в забрава", подчерта говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Вместо това бе създадено "правителство на победителите", което включва и крайни  националисти и далече не представлява цялата страна, добави той.

Русия призова също да се прекрати намесата в работите на църквата в Украйна и оскверняването на православни храмове, както и на мемориали в чест на героите от Великата Отечествена война, освободили Украйна от фашизма.

Външнополитическото ведомство изрази сериозна загриженост и от отмяната от новите власти на закона за държавната езикова политика, което се квалифицира като нарушение на международните задължения на Украйна и като ограничение на правата на малцинствата и на свободата на медиите.

Водещи новини

Още новини