Бившият украински президент бяга в Русия (обновена)

share

Бившият украински президент Виктор Янукович поиска убежище в Русия, предаде Би Би Си.

В писмо избягалият от Киев политик поиска Москва да му гарантира сигурността. Русия е дала удовлетворителен отговор, допълва ИТАР-ТАСС. Янукович е изпратил и писмо до руските медии, в което посочва, че той е законният държавен глава. Той също призовава армията и милицията да не се подчиняват на новата власт в Киев. Янукович също обвини новата украинска власт, че е нарушила условията за регулиране на кризата. Той не пропусна да коментира и днешното заседание на парламента, което трябва да назначи новото правителство в Киев и заяви: Възмутен съм от факта, че тълпата определя кой ще е министър. Бившият президент също отрече да е давал заповед на армията да се намеси в събитията на киевския площад Независимост и да е предизвикал безредиците, довели до жертви и пострадали.

Янукович напусна Киев на 23 февруари след поредната вълна от насилие, която заля страната и оттогава е в неизвестност. Това е първата изява на издирвания от новата украинска власт политик.

Според украинската агенция УНИАН бившият президент е избягал вчера на борда на руския ракетен крайцер "Москва" и корабът е доставил Янукович на руска територия. Същата медия заявява, че Янукович е бил забелязан в компанията на бившия вътрешен министър Виталия Захарченко и бившия главен прокурор Виктор Пшонка в ресторант, разположен в центъра на руската столица.

Водещи новини

Още новини