Тимошенко е на свобода, отива на Майдана (обновена)

Getty Images/Guliver
share

Украинската телевизия hromadske.tv съобщи, че бившият премиер на страната Юлия Тимошенко е на свобода.

Ройтерс цитира дъщерята на Тимошенко, която казва, че заминава за Харков, за да посрещне майка си, която скоро ще бъде освободена. Евгения Тимошенко каза пред репортери, че по силата на закона майка й вече е свободен човек.

Говорителката на Юлия Тимошенко Наталия Лисова пък оттегли твърдението си, че бившият премиер на Украйна е освободена, предаде Асошиейтед прес. По-рано тя бе казала пред Асошиейтед прес, че Тимошенко е пусната от затвора, където излежава  седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. По-късно обаче говорителката уточни, че е имала предвид само, че е взето  решение, според което Тимошенко трябва незабавно да бъде пусната на свобода.

Юлия Тимошенко, бивш премиер и лидер на опозиционната партия "Баткившчина" е освободена от затвора, потвърдиха по-късно следобед ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Тя е напуснала харковската клиника, в която се намираше за лечение. Тимошенко заминава от Харков за Киев, за да отиде на Майдана, съобщи пред журналисти лидерът на парламентарната група на нейната партия

Вчера парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс, което позволи Тимошенко да излезе на свобода. Тя излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение. Процесът срещу нея бе смятан от Запада за политически.

Водещи новини

Още новини