Нови сблъсъци на проевропейските протести в Киев (видео)

share

Нови сблъсъци избухнаха в Киев в продължаващите трети ден проевропейски протести след решението на правителството да обърне курса към Русия. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да отблъсне гневна тълпа демонстранти, които се опитват да влязат в сградата на Министерския съвет в Киев, предаде БТВ.

Първите сблъсъци с полицията избухнаха още снощи. Хиляди проевропейски демонстранти издигнаха блокада и палатков лагер около правителствената сграда в Киев. Всеки опит на властите да разпръснат множеството срещна яростна съпротива.

Протестиращите искат правителството незабавно да върне страната обратно на пътя към евроинтеграцията. Близо 1000 души се събраха отново в понеделник сутринта, за да подновят демонстрациите.

След кратките стълкновения протестиращите останаха пред сградата на правителството, охранявани от значителни полицейски сили. Лидерът на опозиционната партия УДАР и световен шампион по бокс Виталий Кличко се присъедини към тях и призова за запазване на натиска върху режима на президента Виктор Янукович до срещата на върха на Източното партньорство на ЕС в четвъртък и петък. Първоначално се предвиждаше на нея да бъде подписано споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС.
„Ще продължим да протестираме, докато бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС. Ще поискаме отмяна на решението на правителството и ще настояваме за оставката му", допълни той.

Украинското правителство реши миналата седмица, противно на всички очаквания, да се откаже от подписването на историческото споразумение с ЕС. Опозицията веднага обвини правителството, че се е поддало на натиска на Русия, която ясно предупреди властите в Киев с последици за търговията от подписването на споразумение с ЕС.

Премиерът Микола Азаров продължава да защитава тезата, че споразумението за асоциирано членство в Европейския съюз е спряно временно, защото към момента не е изгодно за страната по икономически причини. Вратата за Киев в Брюксел не е затворена, потвърждават от Европейската комисия. От кабинета на еврокомисаря по въпросите на разширяването Щефан Фюле твърдят, че Украйна има още две възможности да подпише договора си за асоцииране - първата е по време на срещата с участието на Украйна в края на тази година или през пролетта на следващата.

 

Водещи новини

Още новини