Беларус ще възражда Комсомола

share

Беларуският президент Александър Лукашенко иска в страната му да бъде възобновен Комсомолът - младежката организация, която по време на социализма беше младежкото крило на комунистическата партия. Въпреки че в държавата съществува младежкото движение "Беларуски републикански младежки съюз", или БРМС, в който Лукашенко не крие, че влага и политически заряд, дългогодишният лидер на комунистическата държава милее за времето, в което младежта е работела доброволно за родината си, предава "Дарик".

Изказването беше направено в Минск на 95-ата годишнина от създаването на всесъветския Комсомол и на 50-годишнината на Беларуската студентска младеж, като по-късно в своята реч Лукашенко не пропусна да спомене и парирания строеж на първата беларуска атомна централа в град Астравец, близо до литовската граница.

Беларуският лидер Александър Лукашенкo, който е държавен глава вече 19-а година, говори на официалното честване в президентския дворец в Минск.

Той каза, че новата комсомолска младеж "ще фокусира своята енергия в авангардните области на икономиката". Като примери за тези области Лукашенко изброи комсомолските бригади и комсомолското строителство: „Именно младежта трябва да каже своята дума тук, за да придобие имунитет срещу разрушителните радикални идеологии. Когато се дипломирате, в която и да било професия, не прибързвайте да встъпите в длъжност. Пробвайте да поработите...година-две на полето! Това ще ви бъде полезно в бъдеще! При това много полезно. Вие там дори можете да намерите призванието си. Идете и научете от земята този бизнес, тези дела, които искате да откриете!"

Беларус е една от само две комунистически републики в Европа, другата е непризнатата отцепила се молдовска област - Приднестровието. През 1990 г. и двете си върнаха старите съветски символи - знамената и гербовете на едновремешните съветски републики, само в беларуските са премахнати сърпа и чука.

Водещи новини

Още новини