Олигарси взеха "Калашников"

Getty Images/Guliver
share

Една от най-известните "запазени марки" на Русия преминава в частни ръце. Руската държава обяви, че се разделя с част от активите на оръжейния концерн, който произвежда легендарния автомат "Калашников".

Очаква се двама частни инвеститори да придобият 49 на сто от активите на Ижевския машиностроителен завод ("Ижмаш"), както и на четири свързани предприятия за производство на пистолети, гилзи и машинни инструменти за огнестрелните оръжия. Сделката е за 1,3 млрд. рубли (малко над 30 млн. евро). Общата стойност на конгломерата е оценена на 2,5 млрд. рубли (78 млн. долара), пише "Стандарт".

Новите съсобственици на легендарната марка са руските бизнесмени Алексей Криворучко и Андрей Бокарев. 38-годишният Криворучко е генерален директор и съсобственик на компанията "Аероекспрес", която управлява жп линиите, свързващи Москва, Сочи, Владивосток и Казан с градските летища. До 2006 г. той е бил главен консултант в държавния оръжеен монополист "Рособоронекспорт".

Компаниите на Бокарев, който по данни на сп. "Форбс" е 74-ят по богатство руснак със състояние от 1,35 млрд. долара, се занимават с производството на локомотиви и вагони за метрото, както и на шасита за ракетни комплекси. 47-годишният Бокарев е председател на Руската федерация по ски - любимия спорт на президента Владимир Путин.

Двамата са част от управата на дружеството "Трансмашхолдинг", чрез което се осъществява сделката. Дружеството работи по редица поръчки на Министерството на отбраната, доставя компоненти за зенитно-ракетни установки и освен това поддържа железопътната мрежа в Русия.

Сделката вече е одобрена от Министерството на промишлеността и търговията и е получила благословията лично на президента Владимир Путин. Все пак руската държава ще си запази контролния пакет, като 51% от акциите ще останат в ръцете на държавния конгломерат "Ростех".

Смятаме, че ще успеем да си възвърнем инвестициите в срок до пет години, заяви Криворучко. Двамата инвеститори ще внесат незабавно 1,3 млрд. рубли от договорената сума, а останалите 1,2 млрд. ще бъдат инвестирани в близките две години. Още 1,2 млрд. ще даде "Ростех".

По думите на Криворучко намеренията за развитие на предприятието включват увеличаване на производствените мощности и създаването на смесени дружества с чужди партньори, както и по-голямо внимание към нуждите на гражданския пазар.

Амбициозният им бизнес план предвижда до 2020 г. печалбата на компанията да бъде увеличена четири пъти - от $193 млн. за миналата година до $770 млн. Освен това продажбите за периода трябва да скочат три пъти до 1,9 млн. оръжия годишно.

Преминаването на дял от концерна в частни ръце слага край на пълния държавен монопол върху производството на легендарния автомат, превърнал се в символ на руската военна машина. Оръжието е разработено от Михаил Калашников през 1947 г. и през следващите десетилетия става неизменна част от въоръжението на руската армия.

Водещи новини

Още новини