Русия ще внася ток от Финландия

share

Завършиха изпитанията на електропровода, по който Русия ще купува ток от Финландия, съобщи РИА Новости. Пробите на съоръжението са проведени съвместно от няколко компании - FinGrid, “Интер РАО”, ФСК и СО ЕЭС. По него ще може да пренася мощност от 350 мегавата. Търговските доставки на електроенергия се очаква да започнат в началото на следващата година след подписването на конкретен договор, уточниха от руската външнотърговска фирма “Интер РАО”.

Вносът на ток от богатата съседка на Русия ще бъде изгоден за руснаците в определени часове от денонощието, когато в скандинавската обща енергосистема NordPool токът рязко поевтинява заради излишък от зелена енергия, произведена от ВЕЦ или ветрогенератори. В Москва не забравят да подчертаят, че вносът на ток от Финландия ще бъде за първи път в историята на икономическите отношения между двете страни. В годините след Втората световна война Русия винаги е била износител на енергоносители и суровини за богатите си съседи от Скандинавския полуостров, а оттам внася високотехнологични изделия и качествени битови стоки.

От началото на годината стокооборотът между двете страни нарастват, като Финландия по този начин се опитва да компенсира спада на търговията с партньорите си от ЕС. Значими компании като търговеца на дребно Kesko и веригата универсални магазини Stockmann дължат добрите си резултати на руските потребители. На Kesko се падат 35% от търговията с хранителни стоки и железария в скандинавската страна. През май тази година компанията отвори втория си магазин в Русия. Плановете са да отвори още осем през следващите три години.

Stockmann пък оповести изненадващ ръст в оперативната си печалба за второто тримесечие, посочвайки високите приходи от Русия за причина за добрите резултати. И най-вече – на магазина си в Санкт Петербург, който компенсира по-ниските приходи от Финландия.

Водещи новини

Още новини