Русия се готви като за война за домакинството на срещата на върха на Г-20

share

Санкт Петербург се готви като за война за домакинството на срещата на върха на Г-20, която започва утре, предаде Франс прес.

В града са наложени извънредни мерки за сигурност, а самата среща ще протече в дворец, достъпен само откъм морето. Русия, която председателства Г-20 тази година, посреща лидерите на основните развити държави и на новите световни сили в четвъртък и петък в Константиновския дворец в Стрелна на 15 км югозападно от Санкт Петербург.

Дворецът носи името на сина на цар Павел Първи Константин Павлович, който през 1797 г. става собственик на мястото. Неокласическата сграда от 18 век беше място на срещата на върха на Г-8 през 2006 г., но този път мерките за сигурност ще достигнат невиждано ниво.

Единият от двата терминала на летище "Пулково" ще бъде затворен за граждански полети през двата дни на срещата и ще се използва само за пристигане и отпътуване на официалните. Една от най-популярните туристически аткракции на Санкт Петербург - императорският дворец в Петерхоф - също ще бъде затворен за публика в четвъртък.

Зоната около Константиновския дворец е превърната в остров: от 22 август жителите на района влизат и излизат от нея само с пропуски и през специални пропускателни пунктове. "Готвим се като за война", коментира жителката на Стрелна Татяна Фьодорова пред Франс прес.

Официалните делегации и акредитираните журналисти не могат да стигнат до мястото на срещата на върха по друг начин, освен с лодки.

По случай голямото международно събитие местните власти са ремонтирали пътищата и са пребоядисали фасадите. Санкт Петербург, който заради забележителната си на първо място сред туристическите градове на Русия, е бил домакин на множество срещи на върха, особено след идването на власт през 2000 г. на президента Владимир Путин, който е роден в руската императорска столица.

Всяка година през юни в Санкт Петербург се провежда икономически форум с участието на ръководители на компании и лица от цял свят.

Мисията на форума е да бъде витрина на руската икономика.

Подготовката на тазгодишната среща на Г-20 е струвала 2 милиарда рубли (60 милиона долара). "Ако бяхме организирали срещата на върха на друго място, щяхме да похарчим много повече", каза пред Франс прес ръководителят на администрацията на президента Путин Сергей Иванов.

Водещи новини

Още новини