Путин поиска главата на руски олимпийски шеф

share

Президентът на Русия Владимир Путин поиска вицепрезидентът на Руския олимпийски комитет Ахмет Билалов да бъде уволнен. Причината е прекомерно високи разходи в Сочи, града домакин на следващите Зимни олимпийски игри догодина, предаде АП.

Това се случва само година преди началото на игрите. По време на обиколка из олимпийските обекти Путин се разгневил, когато чул, че цената на шанците за скискокове е скочила от 1,2 милиарда рубли (40 милиона долара) на 8 милиарда рубли (265 милиона долара), а проектът изостава от графика. "Значи вицепрезидент на Олимпийския комитет проваля цялото строителство? Браво! Много добре се справяте", е казал вчера саркастично Путин. Вицепремиерът Дмитрий Козак заяви днес за репортери, че държавният глава е препоръчал РОК да уволни Ахмет Билалов - единият от шестимата вицепрезиденти на комитета. "Що се отнася до Билалов, президентът заяви решението си вчера: хора, които не се справят със задълженията си по такъв начин, нямат място в ръководството на олимпийското движение на страната ни", каза той.

Въпросният руски представител Ахмет Билалов е имал компания, която е отговаряла за изграждането на шанците за скискокове и  прилежащите им инфраструктура, преди да продаде дела си на държавната "Сбербанк" миналата година. Сегашната цена на Игрите в Сочи е 1,5 трилиона рубли (51 милиарда долара), което ще ги направи най-скъпите игри в историята на олимпиадите - по-скъпи дори и от много по-мащабните летни олимпиади в Лондон и Пекин. Игрите в черноморския курорт се смятат за въпрос на национална гордост и един от водещите приоритети на Путин, отбелязва АП. РОК заяви, цитиран от руски медии и АП, че бъдещето на Билалов може да бъде решено единствено на заседание на изпълнителния комитет на организацията.

Водещи новини

Още новини