Забраниха боя със снежни топки в Санкт Петербург (видео)

share

Полицията в руския град Санкт Петербург забрани боя със снежни топки заради закона за митинги, съобщи потребителят maxkatz в блога си в популярната страница LiveJournal, предаде "Дневник".

В публикувано в интернет видео се вижда как сътрудник на полицията говори пред група от около 30-40 души, предимно на тинейджърска възраст, с мегафон. "Вие в момента осъществявате масово събиране и движение на граждани, което е нарушаване на обществения ред", казва полицаят.

"Искам да ви кажа, тук няма да има снежна битка по една проста причина – правонарушение, и ние като сътрудници на полицията сме длъжни да попречим на това", допълва служителят на реда. Според приетия през миналата година закон за провеждане на масовите събирания в Русия те трябва да са предварително оповестени и одобрени от властите.

"Всички граждани, които не изпълняват указанията на органите на полицията, ще бъдат задържани и откарани в полицейските управления и ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", казва полицаят и предупреждава, че възможните изходи са два – глоби или затвор до 15 дни. На опит за протестиране от страна на едно от присъстващите момичета силите на реда заявяват: "След това не казвайте, че някой не знае законите и не е бил предупреден. Затова ви препоръчвам на всички да се разотивате, за да не губим време и да не трябва вие или родителите ви да плащат доста големи глоби."

В същото време стана ясно, че днес започва да действа и нова поправка на същия закон за митинги, съобщи агенция РБК. В закона пише, че самостоятелните протести са разрешени, но отделните митинги трябва да са раздалечени на 50 метра един от друг. Ако хората са застанали по-близо, това вече е организирана акция на хора с "единен замисъл и обща организация", която трябва да бъде санкционирана.

Законът предвижда също така и създаване на руски вариант на популярния "Хайд парк". На специални места в руската столица ще може да се провеждат събрания и митинги от 7 сутринта до 10 вечерта без съгласуване с властите. Единственото изискване е регистрация на събитието на специална интернет страница три дни преди провеждането му.

Водещи новини

Още новини