Пътнически самолет се запали при излитане и после се разби (видео + обновена)

share

Пътнически самолет "Ту-204" се е подпалил днес при излитане и е излязъл от пистата на московско летище, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на столичната полиция.

На местопроизшествието работят противопожарни и спасителни екипи. Дванайсет души са спасени, от които двама са в тежко състояние.

Четирима души са загинали, трима са ранени и един човек е в неизвестност, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на Министерството на извънредните ситуации (МЧС). Сред загиналите е командирът на екипажа Генадий Шмельов.

Преди това агенцията предаде, цитирайки неназован източник, че самолетът е извършил "твърдо кацане" в района на Киевското шосе край летище "Внуково". От руското Министерство на извънредните ситуации са потвърдили версията за "твърдо кацане".

По думите на говорителя на московския клон на ведомството Сергей Власов  при приземяването на самолета на "Внуково", самолетът е излязъл от пистата, озовал се е на Киевското шосе, а в дясното му крило е избухнал пожар.

Движението на автомобили по Киевското шосе е спряно. Към руската Междудържавен авиационен комитет е създадена специална комисия за разследване на причините за инцидента.

Собственик на катастрофиралата машина, летяла от чешкия град Пардубице до "Внуково", е руската авиокомпания Рейд уингс еърлайнс. Тя извършва предимно чартърни полети на територията на Русия, но и до/от дестинации в България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Мароко, Сърбия, Турция, Хърватия и Чехия, посочва ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Агенцията допълва, че самолетът Ту-204 за полети на средно дълги разстояния е разработен от заводите "Туполев" в края на 80-те години с цел да замени Ту-154. Първият полет на Ту-204 е през 1990 година, но той получава сертификат за експлоатация през 1995 година. Машината е може да превозва 210 пътници на разстояние до 4400 километра.

 

Водещи новини

Още новини