Австралийският премиер ще декларира своята вярност към британския крал, въпреки че иска страната му да стане република

Getty Images/Guliver
share

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви днес, че ще декларира своята вярност към крал Чарлз III по време на коронацията му, въпреки че смята, че Австралия трябва да стане република и да има президент, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През 1999 г. Албанезе гласува на референдум, който не се увенча с успех, за това гражданин на Австралия да замени британския монарх в качеството му на държавен глава. Днес той заяви, че приема факта, че повечето австралийци искат страната им да остане конституционна монархия, а не да се превръща в република, и че ще предаде това на краля, когато отиде в Лондон за коронацията му утре.

"Не съм променил становището си по въпроса и съм дал това да се разбере много ясно. Искам да видя австралиец начело на държавата", каза Албанезе пред австралийското обществено радио. "Това не означава, че не трябва да се уважава формата на управление на страната ни. В качеството си на австралийски премиер смятам, че имам специална отговорност да представлявам (Австралия) по начин, който уважава конституционното устройство, което имаме", обобщи той.

Движението, което води кампания за превръщането на Австралия в република, призова Албанезе да не се отзове на поканата, която архиепископът на Кентърбъри ще отправи към миряните, които ще се съберат в Уестминстърското абатство, да положат клетва за вярност на британския крал, отбелязва АП.

Албанезе обаче заяви, че ще следва изискванията на протокола за полагане на клетва. "Смятам, че Австралия не очаква от своя премиер да отиде на коронацията на краля, за да създава полемика", каза той.

Възпитан като католик, Албанезе отказа да положи клетва с ръка върху Библията, когато преди година бе назначен на длъжността премиер от генерал-губернатора Дейвид Хърли, представителя на британския монарх в Австралия. Албанезе предпочете да положи служебна клетва, в която не се споменават Бог или британският монарх (по онова време кралица Елизабет II), припомня АП.

Как ще протече коронацията на Чарлз III и защо Байдън няма да присъства?

Албанезе ще бъде придружен на коронацията от губернаторите на всичките шест щата на Австралия, от пионера на пост-пънка Ник Кейв и от комика Адам Хилс, а делегацията ще бъде ръководена от звездата на австралийския женски футбол Сам Кер, която в момента играе за лондонския клуб "Челси".

Подаръкът за коронацията, който австралийското правителство ще направи на краля, е дарение на стойност 10 000 австралийски долара (6700 долара) на благотворително дружество за защита на западния земен папагал, който е застрашен австралийски вид.

Албанезе каза, че няма да организира референдум за обявяване на Австралия за република през първите си три години като премиер. Тази година негови приоритети са произвеждането на референдум, който ще признае коренното население на Австралия в конституцията, и създаването на представителен орган, който да съветва парламента по въпросите на коренното население, отбелязва АП.

Въпреки че Албанезе назначи министър, отговарящ за републиката, той не е посочил срок, в който може да организира съответен референдум.

Водещи новини

Още новини