Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще бъде "натоварен"

Getty Images
share

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще бъде по-натоварен от нормалното, но едва ли ще бъде толкова "луд" като рекордната 2020 година, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на американски метеоролози.

От Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) прогнозират между 13 и 20 назовани бури в сезона на ураганите, който продължава от юни до ноември. Между шест и 10 от тези бури ще прераснат в урагани, от които между три и пет ще бъдат големи урагани с ветрове над 110 мили в час (177 километра в час).

Ураганите в Атлантическия океан са удвоили силата си за 60 години

От 1990 г. в типичен сезон се наблюдават 14 назовани бури, седем урагана и три големи урагана - климатична норма, чиито показатели през последните десетилетия се увеличават. Шансът предстоящият сезон на ураганите да бъде по-натоварен от обичайното е 60 процента. Вероятността той да е по-спокоен е само 10 процента, прогнозират от NOAA, предава БТА.

Водещият синоптик на агенцията Матю Розенкранс отбелязва, че сезонът изглежда ще бъде по-натоварен поради редица фактори, сред които по-топлата вода, която подхранва бурите. Тази година не се очаква и явлението Ел Нино, свързано с колебания на температурата на водната повърхност в екваториалната част на Тихия океан, което да потиска атлантическата ураганна активност.

Атлантическите води са с близо 0,38 градуса Целзий по-топли от обичайното, но не са толкова топли, колкото през 2020 г., когато бяха с 0,56 градуса Целзий над нормата. Миналата година бяха наблюдавани 30 назовани бури - толкова много, че метеоролозите се изчерпаха откъм имена, и 14 урагана, седем от които големи.

Водещи новини

Още новини