Oткриха части от древния суперконтинент Гондвана

share

Австралийски учени, които изследват непознати досега места в Индийския океан, оповестиха, че открили части от суперконтинента Гондвана, който преди милиони години е обхващал земите в южното полукълбо.

Два потънали "острова" са открити в рамките на изследователска мисия през октомври на дъното на Индийския океан, в международни води, на 1600 км западно от австралийския бряг, съобщи АФП.

"Скалистите "острови" съдържат фосили от същества, живели в морските плитчини, а това означава, че навремето тези скали са се намирали на морското ниво или над него, заяви геоложката Джо Уитакър от университета на Сидни. Не е възможно скалите да са създадени вследствие на подводна вулканична дейност.

Откритието
вероятно ще позволи да се разбере по-добре как суперконтинентът Гондвана се е разпаднал и от него преди 80-130 млн. години са се образували Австралия, Антарктида и Индия, допълва БТА.

Уитакър се надява да изследва също "преместването" на Индия първо на северозапад, а след това на север. Навремето североизточният й бряг се блъснал в Евразия и в резултат се образували Хималаите.

"Знаем приблизително къде са се намирали тези континенти, но не и с голяма точност, допълни геоложката. Източната част на Индийския океан е сред най-слабо изследваните райони, що се отнася до движението на тектонските плочи", заяви Уитакър.

Водещи новини

Още новини