Австралия създаде координационен център, за да дири изчезналия "Боинг"

Getty Images/Guliver
share

В австралийския град Пърт започна работа обединен междуведомствен център, който ще координира международните усилия по издирване на малайзийския "Боинг-777-200" с 239 души на борда, изчезнал на 7 март, предаде ИТАР-ТАСС.

Центърът ще съобщава оперативна информация за хода на търсенето, което се извършва в район от Индийския океан на около 1800 км от западното крайбрежие на Австралия.

Досега с това се занимаваше Австралийската служба за безопасност на морското корабоплаване /AMSA/, чиято щаб-квартира е в столицата Канбера. Координационният център ще бъде ръководен от бившия командир на силите за отбрана на Австралия Ангъс Хюстън.

В момента в издирвателната операция участват самолети на седем страни - Австралия, Китай, Нова Зеландия, Малайзия, САЩ, Южна Корея и Япония. Днес над зоната за търсене на отломки от лайнера ще летят 10 самолета. Там се намират и девет австралийски и китайски кораба.

До дни ще пристигне и корабът от военноморските сили на Австралия "Океански щит", на борда на който се намира американски ехолокационен детектор, способен да засече сигнали от "черната кутия" на изчезналия въздушен лайнер, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини