Тежка криза с тока в Куба

pixabay
share

Комунистическото правителство на Куба заяви, че ще закрие всички несъществени работни места в своя огромен държавен сектор, съобщава "Ройтерс".

Мярката е част от спешен опит за контролиране на спиранията на тока, които в момента надхвърлят 12 часа на ден за милиони хора на острова.

Тази седмица в Куба имаше драматично дълги прекъсвания на електрозахранването дори за остров, свикнал с острия недостиг. Цели провинции останаха без светлина с часове, а много места извън столицата Хавана са с по-малко от шест часа електричество на ден.

Премиерът Мануел Мареро обвини перфектната буря, добре позната на повечето кубинци - влошена инфраструктура, недостиг на гориво и нарастващо търсене - за настоящата криза.

"Недостигът на гориво е най-големият фактор", посочи Мареро в телевизионно съобщение, което беше изкривено от технически затруднения и забавено с няколко часа снощи.

Силните ветрове и развълнуваното море, които започнаха с преминаването на урагана Милтън миналата седмица, лишиха острова от способност да доставя оскъдно гориво от лодки в морето до своите електроцентрали.

Двете най-големи електроцентрали на острова - "Антонио Гитерас" и "Фелтън", произвеждат недостатъчно и скоро ще бъдат изключени за поддръжка - част от четиригодишен план за съживяване на остарялата инфраструктура на Куба.

Куба привлича руснаци и китайци, за да възроди туристическия си сектор

Бързо развиващите се частни предприятия в Куба, които според властите са склонни да консумират много електроенергия, също скоро ще бъдат таксувани с по-високи ставки за енергията, която потребяват, заяви Мареро.

Очаква се производството на електроенергия да се подобри през следващите дни, тъй като горивото се разпределя около най-големия остров в Карибите. Електрическата криза на острова направи живота все по-непоносим за жителите, които вече страдат от остър недостиг на храна, гориво, вода и лекарства. Това предизвика рекордно масово изселване извън острова през последните години.

Водещи новини

Още новини