Бивш огнеборец в Чили е арестуван във връзка с пожар, взел 137 жертви

pixabay
share

Бивш огнеборец беше арестуван вчера в Чили, обвинен, че е бил един от причинителите на пожар, отнел живота на 137 души през февруари в туристическия град Вика дел Мар, в централната част на страната, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.

Заподозреният е 39-годишният Елиас Саласар, който е бил доброволец към Националната служба за предотвратяване и справяне с бедствия (Senapred).

„Той е истинският причинител на пожара. В деня на пожара е разпалил едно от огнищата, откъдето се е разпространил огънят“, обясни Гийермо Голвес – началник на полицейската следствена служба в региона на Валпараисо.

Арестът на Саласар беше предшестван от този на друг огнеборец и на служител на горско стопанство, арестувани през май във връзка с отговорността им за избухването на пожари.

Галвес каза, че заподозреният Саласар казал, че „му доставя удоволствие да участва в справянето с извънредни ситуации“.

 „Според казаното от него […] му харесва да е герой, да участва и да помага при възникване на извънредни ситуации“, каза полицейският началник.

Днес Саласар ще бъде изправен пред съд по обвинения в престъпно предизвикване на пожар с намерение да убива, пише БТА.

Пожар избухна в многоетажна жилищна сграда край Москва

Около 2 февруари няколко пожара лумнаха едновременно около Вика дел Мар, на 110 километра северозападно от столицата Сантяго. Бяха установени няколко огнища близо до езерото Пенуелас в региона Валпараисо, на 35 километра от Виня дел Мар, съобщиха разследващите.

Горещината и поривите на вятъра същия ден, в разгара на лятото в Южна Америка, бързо разпалиха пламъците. Пожарът взе 137 жертви, като пострадалите от стихията са общо 16 000 по официални данни.

Водещи новини

Още новини