Мадуро блокира социалната мрежа „Екс“ за 10 дни

gettyimages
share

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, чието преизбиране се оспорва от опозицията, която претендира за победа, обяви вчера по време на демонстрация в негова подкрепа в столицата Каракас, че социалната мрежа „Екс“ е била „спряна“ за десет дни, предаде Ройтерс.

Агенцията, отговаряща за телекомуникациите, „реши да премахне социалната мрежа „Екс“ за срок от 10 дни, каза Мадуро, подчертавайки, че това става по негово предложение.

„Никой няма да ме накара да млъкна, ще се изправя срещу шпионажа на технологичната империя. Илон Мъск е собственик на „Екс“ и е нарушил всички правила на социалната мрежа чрез подбуждане на омраза и фашизъм“, продължи Мадуро, който редовно обвинява американския милиардер в заговор срещу него.

Представителите на венецуелските власти (отделни личности, министерства, държавни агенции) присъстват в социалните мрежи, където комуникират широко.

Президентът обяви в понеделник, че се оттегля от Уотсъп, критикувайки социалните мрежи, които обвини в опит за "престъпен киберфашистки преврат" след оспорваното му избиране.

 Националният избирателен съвет ратифицира в петък, 2 август, победата на Мадуро с 52% от гласовете, без обаче да оповести публично преброяването на гласовете и протоколите от избирателните секции, твърдейки, че е станал жертва на хакери.

Според опозицията, която публикува протоколите, получени благодарение на нейните преброители – чиято валидност Мадуро отхвърля, Едмундо Гонсалес Урутия, който замени недопуснатата до кандидатиране водачка на опозицията Мария Корина Мачадо, е спечелил вот с 67% от гласовете.

Седем държави от ЕС призоваха Венецуела да публикува бързо избирателните списъци

 Опозицията, както и много наблюдатели смятат, че твърденията за хакване целят да се избегне публикуването на протоколите от избирателните секции.

Мадуро и властите на няколко пъти обвиниха Мъск, че е участвал в кибератаката.

Размириците, които последваха обявяването на победата на досегашния президент, доведоха до 24 жертви от 28 юли насам, според актуализиран доклад, публикуван във вторник от правозащитни организации, включително американския клон на „Хюман райтс уоч“.

Водещи новини

Още новини