Мадуро заплаши с "нова революция"

Getty Images, архив
share

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предупреди в сряда, че няма да се поколебае да призове населението за "нова революция“, ако бъде принуден от това, което той нарича "северноамерикански империализъм и фашистки престъпници“, предава CNN.

Коментарите на Мадуро идват на фона на смъртоносни протести в цялата страна след оспорваната победа на президентските избори, която САЩ и няколко други страни отказаха да признаят. "Не бих искал да прибягвам до революция, казвам го тържествено от името на политическата власт, ние искаме да продължим пътя, който [Уго] Чавес очерта“, заяви Мадуро в Каракас по време на пресконференция с международни медии.

"Но ако северноамериканският империализъм и фашистките престъпници ни принудят, пулсът ми няма да трепне и ще призова хората към нова революция с други характеристики“, добави той.

Шестима убити и над 700 арестувани при протестите във Венецуела срещу резултатите от президентския вот

Коментарите на президента идват само часове, след като говорителят на Националната сигурност на САЩ Джон Кърби призова Мадуро да "бъде откровен“ за изборите в неделя.

"Нашето търпение и това на международната общност се изчерпва в очакване венецуелските избирателни органи да се изявят и да публикуват пълните, подробни данни за тези избори така, че всеки да може да види резултатите“, заяви Кърби пред репортери в сряда.

Николас Мадуро изкара банди срещу протестиращи

Кърби отбеляза още, че САЩ и други нации споделят "сериозна загриженост от докладите за жертви, насилие и арести, включително заповедите за арести, които Мадуро и неговите представители издадоха днес (сряда) на лидери на опозицията“.

"Заедно с международната общност, ние наблюдаваме и ще реагираме по съответния начин“, увери Кърби.

Водещи новини

Още новини