Николас Мадуро смени министъра на затворническата администрация

Getty images
share

Президентът на Венецуела Николас Мадуро уволни днес министърката на администрацията на затворите и я замени с адвоката Хулио Гарсия Зерпа, след като гладна стачка на затворниците, които протестират срещу условията на задържане и бавното правораздаване, обхвана 16 затвора в страната, предаде Франс прес.

„Назначих адвоката и депутат Хулио Гарсия Зерпа за нов министър на народната власт за затворническата служба, за да продължа да насърчавам една система, адаптирана към новото време, сигурна, стабилна и зачитаща човешките права“, написа Мадуро в публикация в социалната мрежа "Екс".

„Благодаря на вицеадмирал Селса Баутиста за важната ѝ работа като ръководител на това министерство“, каза венецуелският президент за уволнената министърка, която заемаше поста от февруари 2023 г.

Затворници в седем затвора започнаха гладна стачка в неделя с искане за „зачитане на човешките им права, опрощаване на присъди, преместване в първоначалните им затвори и хуманитарни мерки“, съобщи неправителствената организация Венецуелска обсерватория на затворите.

Николас Мадуро обеща: Минималният месечен доход на работещите ще достигне 130 долара на месец

Гладните стачки се разпространяват, като вече засягат 16 затвора, включително няколко, в които властите се намесиха през 2023 г., когато те бяха под контрола на банди.

Тогава правителството обеща да сложи край на „затворническите мафии“, изнудването, трафика на наркотици и трафика на хора.

Според оценки на неправителствени организации затворите във Венецуела са почти 200 процента препълнени, а затворниците постоянно се оплакват от лошо отношение, забавяне на производствата и сериозни проблеми с храната, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини