Белиз преустанови дипломатическите си отношения с Израел заради войната в ивицата Газа

Getty images (архив)
share

Белиз обяви, че преустановява дипломатическите си отношения с Израел заради офанзивата му в ивицата Газа, започнала в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

"Правителството на Белиз оттегли акредитацията на израелския посланик в Белмопан и преустанови всички дейности" на своя представител в Израел, с незабавен ефект", заявиха властите на Белиз.

Малката централноамериканска държава заяви, че иска да протестира срещу смъртта на "невинни цивилни" в Газа, където по данни на здравното министерство на управляващата палестинския анклав групировка "Хамас" израелските бомбардировки са убили 11 320 души, предимно цивилни, включително 4650 деца.

Това е втората латиноамериканска държава, която обявява, че прекъсва дипломатическите си отношения с Израел от началото на конфликта, след Боливия на 1 ноември. Колумбия, Чили и Хондурас отзоваха посланиците си за консултации.

На 27 октомври Израел започна мащабна сухопътна офанзива в ивицата Газа, чиято цел е да унищожи "Хамас", който извърши на 7 октомври безпрецедентно по мащабите си нападение на израелска територия, при което според израелските власти загинаха над 1400 души, предимно цивилни.

Хамас: Израел бомбардира три джамии в град Хан Юнис

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

Водещи новини

Още новини