Бразилия отмени забрана за влизане на венецуелски висши длъжностни лица на нейна територия

Getty Images
share

Приключващото мандата си правителство на бразилския президент Жаир Болсонаро отмени забрана за влизане в страната на венецуелски висши длъжностни лица, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано днес решение в Официалния вестник на Бразилия.

Забраната не позволяваше на венецуелския президент Николас Мадуро да приеме покана да присъства на встъпването в длъжност в неделя на новоизбрания бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва. На церемонията се предвижда да присъстват 19 държавни глави.

В Бразилия разследват опит за преврат

Забраната беше наложена през 2019 г. След идването на власт на Болсонаро, който е идеологически противник на Мадуро, Бразилия прекрати контактите с правителството в Каракас и неговите дипломатически представители. Бразилия, която призна за държавен глава на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, обяви през 2020 г., че преустановява работата на своите чуждестранни представителства във Венецуела и отзовава техните сътрудници. Бъдещото бразилско правителство каза, че възнамерява да възстанови дипломатическите отношения с Венецуела от началото на 2023 г., посочва ТАСС, цитирана от БТА.

 

Водещи новини

Още новини