Държавният департамент на САЩ: Победата на Луиз Инасио Лула да Силва засилва доверието в демократичните институции

Getty images (архив)
share

"Победата на кандидата на левицата Луиз Инасио Лула да Силва (на снимката) на президентските избори в Бразилия засилва доверието в бразилските демократични институции, заяви вчера говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос дали САЩ са обезпокоени от факта, че победеният държавен глава Жаир Болсонаро все още не е коментирал резултатите, Прайс изтъкна, че представители на най-различни политически сили в Бразилия са признали резултата от изборите.

"Вотът засили доверието ни в силата на бразилските демократични институции, които изпълняват конституционната си роля в рамките на свободни и честни избори, произведени при условията на прозрачност", отбеляза говорителят на външното министерство на САЩ.

"Отличителен белег на всяка демокрация е приемането на волята на народа такава, каквато е изразена чрез изборите, а също така и мирният преход във властта - това е, което светът очаква да види през идните седмици", подчерта Прайс.

Лула спечели президентските избори в Бразилия

Водещи новини

Още новини