Референдумът във Венецуела приключи при слаба активност

getty images
share

Символичния референдум на венецуелската опозиция срещу режима на президента Николас Мадуро приключи без масивна обществена мобилизация, подобна на тази през 2019 г., предаде Франс прес.

В последния ден на референдума бюрата за гласуване изглеждаха наполовина празни, въпреки че опозицията определи референдума като исторически успех, като се позова на масово гласуване по интернет. Според съобщенията активното участие е "натоварило до краен предел" каналите за гласуване.

Хуан Гуайдо започна общонародно допитване за удължаване на мандата си

Гласуването по интернет започна в понеделник, а вчера беше възможно лично гласуване в 3000 избирателни секции в страната. В столицата Каракас избирателната активност беше слаба, отбелязва АФП.

"Участието в консултацията надхвърли с много измамата, която те организираха" на 6 декември, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо, като визираше бойкотираните от по-голямата част от опозицията парламентарни избори. На тях Единната социалистическа партия на Венецуела и нейните съюзници спечелиха над 91 на сто от 277-те депутатски места.

Гуайдо залага всичко на този референдум, като призова поддръжниците си да бойкотират изборите, отбелязва АФП. Опозиционният лидер ще остане председател на парламента до 5 януари догодина, когато мандатът му изтича.

Водещи новини

Още новини