Путин разтревожен от риска за нова надпревара във въоръжаването (снимки)

Getty Images/Guliver
share

Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на неразпространението и разоръжаването, каза днес в Буенос Айрес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

"Възможният отказ на САЩ от задълженията по Договора за ракетите със среден и малък обсег, неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването", каза Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в рамките на срещата на върха на Г-20. 

Той изрази увереност, че петте страни от БРИКС ще действат от единни съгласувани позиции по тази тема, което ще бъде важен фактор за мобилизиране на усилията на световната общност с цел гарантиране на международната сигурност и стабилност. 

Говорейки за Сирия, руският президент каза, че "химическата атака на терористите в Западно Алепо не трябва да остане ненаказана", защото в противен случай те ще прибягват отново до такива изтъпления.

Той подчерта също принципната важност на Парижкото споразумение за климата и необходимостта да се формира комплекс от правила за неговата реализация, като се отчитат мненията на всички заинтересовани страни. 

Владимир Путин остро осъди западните санкции срещу Русия на срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица, като ги нарече "незаконна и зловредна практика", предаде ДПА, цитирайки руски агенции. 

Не може да не се види, че нечестната конкуренция все повече измества честния и равноправен междуправителствен диалог", каза днес той в изказването си на форума.

"Зловредната практика да се използват незаконни едностранни санкции и протекционистки мерки с цел заобикаляне на Устава на ООН, правилата на Световната търговска организация и други общоприети законови практики, се разпространява все повече", подчерта руският президент.

Тази практика "води до разрушаване на бизнес отношения, до загуба на доверие между участниците в икономическите отношения" и "разкъсва самата тъкан на глобалната икономика", заяви руският лидер. 

Путин и американският президент Доналд Тръмп така и не успяха да се видят дори мимоходом днес, нито по време на официалната сесия, нито в пленарната зала на съмита преди началото на първата сесия. Докато Путин оживено и приятелски разговаряше със своя съсед на масата - саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, Тръмп ги подмина напът за мястото си, без да им кимне.

Вчера Тръмп съобщи в Туитър, че се отказва от подготвената вече среща между двамата заради сблъсъка между Русия и Украйна в Азовско море. В програмата на президента на САЩ няма и среща с принц Салман, който е обект на остри критики в САЩ заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини