Аржентина ще подаде оплакване в ООН относно Фолклендските острови

share

Аржентина ще подаде формално оплакване в ООН относно „милитаризацията” на ситуацията около Фолклендските острови от страна на Великобритания, заяви аржентинският президент Кристина Кирхнер, цитирана от АФП.

„Ние ще подадем оплакване в Съвета за сигурност на ООН, както и в Общото събрание относно милитаризацията, която представлява сериозна заплаха за международната сигурност”, подчерта Кирхнер пред група политици и ветерани от Фолкландската война.

Двете страни засилиха словесната битка с наближаването на 30-тата годишнина от войната, избухнала на 2 април 1982 г., когато управляващата в Аржентина хунта нахлу на територията на спорните острови в опит да сложи край на британското управление. През последните няколко седмици аржентинските власти осъждат изпращането на британски военен кораб в близост до Фолклендските острови, както и пристигането на принц Уилям по служба в качеството му на пилот на спасителен хеликоптер.

„Великобритания отново милитаризира южната част на Атлантическия океан. Ние не можем да интерпретираме по друг начин изпращането на супер-съвременен ескадрен миноносец в компанията на престолонаследника, когото ние предпочитаме да виждаме в цивилно облекло”, подчерта Кирхнер.

Водещи новини

Още новини