Консумацията на говеждо месо в Аржентина е ударила петгодишно дъно, съобщи аржентинската Промишлено-търговска камара за меса и месни продукти, цитирана от ДПА.
Яденето на месо, особено говеждо, е почитана традиция в Аржентина, чиито печени меса и стекове са известни по целия свят. Но страната, изглежда, губи апетита си за говеждото, тъй като цените растат заради двуцифрената годишна инфлация.
От януари до май тази година консумацията на говеждо месо е спаднала с 6 процента, в сравнение със същия период на миналата година. Това значи, че един аржентинец вече яде средно 55,7 кг на година. Производството на това месо е намаляло с 5 процента до малко над един милион тона.
Все пак Аржентина остава един от топ консуматорите на говеждо, като за 2015 г. се е падало по 60 кг изядено месо на човек. За сравнение през 2014 г. в САЩ са били консумирани 24,5 кг говеждо и телешко на глава от населението по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а европейците са изяли едва 10,5 килограма.