Арестуваха изборния гуру на Дилма Русеф за корупция

gettyimages (архив)
share

Бразилската полиция нареди да бъде арестуван експертът по политически пиар Жоао Сантана, който помогна на президента Дилма Русеф да бъде избрана и преизбрана на поста, предаде АП.

Сантана и съпругата му Моника Моура бяха обвинени, че са получили незаконно 3 милиона долара от офшорни фирми, контролирани от Одебрехт (Odebrecht) - голяма строителна компания, разследвана за връзки с държавния петролен гигант Петробраз (Petrobras). Президентът на Одебрехт Марсело Одебрехт е задържан от юни по обвинения в корупция и пране на пари.

Заповедите за арест срещу изборния гуру на Дилма Русеф и неговата съпруга бяха издадени в хода на започналото преди две години разследване за корупция в Петробраз - афера, в която бяха замесени десетки високопоставени политици и бизнес лидери.

Арестът на Сантана е пореден удар за бразилския президент, отбелязва АП. Русеф се бори срещу опитите да бъде отстранена от поста заради обвинения, че правителството е използвало пари от държавни банки, за да запълва дупки в бюджета. Тя е обвинена също в незаконно финансиране на кампанията за преизбирането й през 2014 г.

Водещи новини

Още новини