Дилма Русеф разкритикува остро САЩ

Getty Images/Guliver
share

Бразилският президент Дилма Русеф разкритикува остро шпионските програми на САЩ, определяйки ги като "недопустими" и нарушаващи международното право, предаде Франс прес.

"Аргументът, според който тези незаконни подслушвания целят да защитят страните от тероризма е недопустим, заяви Русеф в речта си при откриването на 68-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. "Подобно вмешателство представлява нарушение на международното право", каза още бразилският президент.

Дилма Русеф беше първият държавен глава, който се изказа от трибуната на Общото събрание точно преди американския президент Барак Обама. Тя посвети цялата първа част на речта си на шпионските програми на САЩ.

"Бразилия ще съумее да се защити", предупреди Дилма Русеф. Преди няколко дни Русеф обяви, че ще отложи визитата си във Вашингтон, насрочена за 23 октомври, тъй като смята за незадоволителни обясненията на САЩ за случаите на шпионаж в Бразилия, посочва АФП. Разкритията бяха направени въз основа на публикувани в медиите документи на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Водещи новини

Още новини