ЕК спря жените от ръководни постове

share

Европейската комисия отклони законопроекта, който можеше да задължи компаниите да увеличат участието на жени в управителни съвети, пише британският в. Файнейшъл таймс.

Комисарят по правосъдието Вивиан Рединг предложи към 2015 г. процентът на жените в бордовете на директорите с публично предлагане на акции да бъде до 30. Проектът предвиждаше квотата за жените в управителните органи да достигне до 40 на сто към 2020 г. Според изданието юристите в Брюксел след двучасови разгорещени дискусии са стигнали до извода, че квотният принцип противоречи на европейските закони, които забраняват дискриминация по полов признак. Срещу инициативата се обявиха 11 страни-членки, като най-остра позиция зае Великобритания.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предложи на Рединг на изработи нов проект, който да позволява по-голямо участие на жените в ръководството на фирмите. Ние се борихме 100 години за това, ще почакаме още малко, заяви тя.

Новият проект може да бъде поставен за обсъждане, но той няма да задължава компаниите да въвеждат квоти. Предложението ще има пожелателен характер и няма да има санкции срещу компаниите, които не назначават жени на ръководни постове.

Водещи новини

Още новини