Спряха скандалния нацистки пъзел от продажба

share

Германският политик Герда Хаселфелдт успя да спре продажбата на скандалния пъзел с пещите от нацисткия концлагер Дахау, пише Зюддойче цайтунг.

Играта за деца над осем години се появи в каталога на Amazon и се предлагаше за 24,99 долара, автор на снимката, използвана в пъзела е британецът Робърт Хардинг. Концлагерът се намира избирателния район на Хаселфелдт. След като разбрала за скандала, тя написала на фотографа и на генералния директор на Amazon Джеф Безъс. Първо отговорил авторът на снимката, той написал, че производителят  Mediastorehouse е престанал да разпространява неговата снимка. Пъзелът по-късно бил спрян от продажба.


Хаселфелдт поясни, че детската игра е наранила чувствата на пострадалите от нацизма и техните близки. Тя подчерта, че недопустимо търговците да печелят на гърба на жертвите и подобни действия тя няма да допусне.

Да действията си политичката получи благодарности от председателя на Съюза на концлагеристите от Дахау Макс Манхаймер и от ръководителя на международния комитет "Дахау" Питер де Лоос.

Дахау
е основан през 1933 г., веднага след идването на Адолф Хитлер на власт и става образец за други концлагери. За 12 години там са убити 41 500 души.

Водещи новини

Още новини