Започва битката за бюджета на Европа

Интернет
share

Те ще включват спорен план за въвеждането на европейски данък, целящ да намали националните вноски, но общия размер на бюджета се очаква да остане близък до настоящия един трилион евро за седемгодишната рамка, предаде EurActiv.

Още преди официалното откриване на дебата Еврокомисията беше подложена на натиск между противоречащи си искания. От една страна държави като Великобритания, Франция и Германия искат замразяване на бюджета, който да отговаря на мерките за икономии, прилагани на национално ниво.

От друга страна ЕС вече има 27 държави членки, а с влизането в сила на Лисабонския договор на 1 декември 2009 г. Брюксел има и нови правомощия и сфери на действие, които се нуждаят от допълнително финансиране.

След срещата на колежа на комисарите, на която се събират всички 27 от тях и ще се проведе днес и в четвъртък, в дискусиите ще се включат и Съветът на ЕС и Европейският парламент. До декември следващата година трябва да бъде намерено компромисно решение по бюджета между трите институции.

В съвместно писмо миналия декември Великобритания, Германия, Франция и Холандия поискаха замразяване на новия дългосрочен бюджет. Според информация на изданието Еврокомисията явно се е вслушала в искането и проектобюджетът, който ще представи, ще бъде подобен на този от настоящия финансов период (2007 – 2013).

Очаква се земеделието и регионалната политика да останат най-големите пера в следващия бюджет, като ще има известно намаляване на дяловете им. Най-голямо увеличаване на средствата ще има за вътрешните работи и миграционната политика, както и за изследвания и иновации и за външна политика.

Друг ключов дебат ще бъде този за собствените ресурси или данъци, които Брюксел вижда като единствена алтернатива на националните вноски. Предложенията за това вече предизвикаха остри обсъждания между евроинституциите и бяха една от причините за забавянето на бюджета за 2011 г.

Водещи новини

Още новини