Кредиторите с нови изисквания към Гърция

share

Претенциите към Гърция вече нараснаха на 13,5 милиарда евро. Международните кредитори искат още мерки. Това пишат гръцките вестници. Това стана ясно след поредната среща на коалиционните партньори, на която отново не беше постигнато споразумение за пакета с мерки, искан от международните кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис да разговарят отново в началото на следващата седмица. Според в. "Катимерини" постигането на споразумение вече се смята за изключително трудно, тъй като Тройката кредитори са поискали допълнителни мерки на стойност два милиарда евро.

Кредиторите изведнъж поискаха данъчни промени, пише в. "Етнос" като допълва, че прицел са собствениците на имоти и упражняващите свободни професии.

В. "Та неа" пише, че коалиционните партньори са отхвърлили исканията за ново намаляване на пенсиите и заплатите, за което настоява главно представителят на Международния валутен фонд. Вестникът коментира, че ако мерките са толкова жестоки, колкото се иска от техническия екип на Тройката, те ще станат неприложими, а стабилността на правителството ще бъде разклатена.

За разминаване на позициите в самата Тройка пише в. "Имерисия". Според изданието представителите на Европейския съюз и Европейската централна банка се движат в посока, различна от тази на Международния валутен фонд, който изненадващо е втвърдил позицията си. "Имерисия" отбелязва, че лидерите на тройната коалиция са се опитали да спрат прекалено големите претенции на кредиторите.

Сроковете, в които пакетът с мерки трябва да бъде гласуван от парламента - преди заседанието на финансовите министри от еврозоната на 8 октомври, вече са задушаващи, коментира в. "Прото тема".

Водещи новини

Още новини