Грузинската президентка призова Запада да подкрепи протестите на опозицията срещу официалните резултати от изборите

Getty Images/Guliver
share

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили призова Запада да подкрепи протестите на опозицията срещу официалните резултати от парламентарните избори в Грузия, на които управляващата партия беше обявена за победител на фона на нарушения при гласуването и твърдения за руска намеса, съобщи Асошиейтед прес.

Грузинската президентка, която отказа да признае официалните резултати от изборите, каза, че южнокавказката държава е станала жертва на руски натиск, целящ да провали плановете ѝ за присъединяване към ЕС. "Видяхме, че руската пропаганда беше използвана директно", каза Зурабишвили, която критикува открито управляващата партия. Тя заяви, че грузинското правителство е "работило ръка за ръка с Русия" и вероятно е имало намеса от страна на руските служби за сигурност.

Зурабишвили застана редом до лидерите на опозицията и призова грузинците да се присъединят към митинга на главната улица на столицата Тбилиси тази вечер, за да протестират срещу това, което тя нарече "пълна фалшификация и пълна кражба на гласовете на избирателите". "Нуждаем се от твърдата подкрепа на нашите европейски и американски партньори", каза Зурабишвили.

ЕС очаква заключенията на наблюдателите от ОССЕ за изборите в Грузия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа в "Екс" (Х), че "грузинският народ вчера е приел демокрацията" и призова политическите лидери на Грузия да "зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, да отстранят недостатъците в изборния процес и да насочат Грузия към евроатлантическото ѝ бъдеще".

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили, която е критик на "Грузинска мечта", определи пред Ройтерс резултата от изборите като "руска специална операция". Тя каза, че "Грузинска мечта" е спечелила около 40% от вота – число, което не съответства на два проведени екзитопола, които показаха, че опозицията печели мнозинство от местата в парламента.

Кремъл отхвърли обвиненията в намеса. Молдовската президентка Мая Санду заяви, че е обсъдила парламентарните избори в Грузия със Зурабишвили. "Молдова подкрепя всички грузинци, които се борят за свобода, демокрация и европейско бъдеще", заяви Санду в "Екс" след разговорите, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини