ЕК: В Молдова станахме свидетели на невиждани досега опити за външна намеса и разпространение на дезинформация от Русия

Pixabay
share

ЕС остава решен да подкрепя демократичните реформи в Молдова, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод референдума и изборите в страната. Наблюдаваме много внимателно референдума и президентските избори, добави той, предаде БТА.

Говорителят отбеляза, че молдовските избиратели са гласували в условията на невиждани досега опити за външна намеса и разпространение на дезинформация от страна на Русия и нейните местни сподвижници. Той допълни, че подобни опити се наблюдават и срещу страни от ЕС. 

Кремъл коментира резултатите от президентските избори в Молдова и референдума за ЕС

Очакваме окончателните резултати и оценките на международните наблюдатели, след това ще има официална позиция, каза говорителят. По неговите думи ЕС остава решен да подкрепя демократичните реформи в Молдова.

В отговор на въпрос за предстоящите избори в Грузия говорителят посочи, че там обстановката е по-различна, защото самите власти разпространяват дезинформация срещу ЕС. Надяваме се, че ще можем да възстановим сътрудничеството с Тбилиси, ако предстоящите избори са честни и свободни, според международните изисквания, обобщи той.

Водещи новини

Още новини