Рюте: Ако Северна Корея изпрати войски в Украйна, това би довело до ескалация на конфликта

Gettyimages (архив)
share

Ако Северна Корея изпрати войски в Украйна, за да се бият на руска страна, това би довело до значително ескалиране на конфликта, заяви в социалната мрежа "X" генералният секретар на НАТО Марк Рюте.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14927

Той обяви, че е провел разговор с южнокорейския президент Юн Сук-йол относно близкото партньорство на алианса със Сеул, фокусирайки се върху взаимносвързаната сигурност на Евро-атлантическия и Индо-тихоокеанския регион.

Марк Рюте посочи, че НАТО е готов да работи "в тясно сътрудничество" със Сеул в светлината на нарастващото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея.

Междувременно Юн Сук-йол предупреди, че по-близките военни връзки между Москва и Пхенян "заплашват мира на Корейския полуостров и света", предаде БНР. Той каза още, че Южна Корея ще изпрати делегация в НАТО, за да сподели информация с алианса и "да вземе мерки за активизиране на сътрудничеството в областта на сигурността между Южна Корея, Украйна и НАТО".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че Северна Корея подготвя за изпращане 10 хиляди войници, за да помогнат на Москва.

Западът отдавна обвинява Северна Корея, че доставя оръжие на Русия. И Рюте, и Пентагонът заявиха миналата седмица, че все още не са открили доказателства за военно присъствие на Северна Корея в Украйна. 

Американският министър на отбраната пристигна в Киев

Междувременно американският министър на отбраната Лойд Остин пристигна днес в украинската столица, за да обсъди подробно американската помощ за Киев в защитата срещу руските сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14927

Водещи новини

Още новини