63-ма полски военни пострадаха през тази година по границата с Беларус

Getty images (архив)
share

Шестдесет и трима полски военнослужещи са били ранени от началото на тази година при инциденти с мигранти, които са се опитали да спрат на границата с Беларус, обяви днес правителството във Варшава, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1710


Отбелязва се, че Полша, която е на Източния фланг на Европейския съюз и НАТО, в момента обмисля по-строги изисквания за даване на убежище.

Варшава обвинява Москва и Минск в организиране на приток на мигранти на беларуската граница с Полша с цел дестабилизиране на региона и на ЕС. Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко отхвърля тези обвинения.

Въпросните шестдесет и трима военнослужещи са пострадали, докато са се опитвали да спрат или да предотвратят нелегално пресичане на границата от мигранти, каза полският заместник-министър на отбраната Павел Бейда пред представители на медиите. По думите му мигранти атакуват военнослужещи от гранични и друг род войски с камъни и дървета.

Мигранти се опитаха да нахлуят в Полша от Беларус. Пострада полицай

 

Описвайки ситуацията по границата, полският министър-председател Доналд Туск заяви миналата седмица, че тя "прилича повече на военна зона, отколкото на обикновена граница", и че там "ехти стрелба всеки ден".

Полски военнослужещ беше пронизан до смърт през юни тази година от неизвестен нападател, проникнал през гранично заграждение. Според заместник-министър Бейда са регистрирани близо 28 000 опита за нелегално преминаване на полската граница с Беларус.

 

 

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1710

Водещи новини

Още новини