Турция бърза да купи изтребители Eurofighter

GettyImiges
share

Турция провежда технически дейности, насочени към ускоряване на планираната покупка на изтребители Eurofighter Typhoon. Това заяви служител на Министерството на отбраната на страната, цитиран от "Ройтерс".

Миналата година Анкара обяви, че води преговори с членовете на консорциума Eurofighter Великобритания и Испания за закупуване на Typhoon, въпреки че Германия се противопостави на идеята. Оттогава Турция се оплаква от липса на напредък по въпроса заради нежеланието на Берлин.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на Общото събрание на ООН. Шолц трябва да се срещне с Ердоган и в събота в Истанбул, като се очаква въпросът със самолетите да бъде обсъден.

"Работите на техническо ниво за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon са в ход. Те са насочени към ускоряване на процеса. В тези работи не са поставени никакви условия", посочи представителят на Министерството на отбраната.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са построени от консорциум от Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от компаниите Airbus, BAE Systems и Leonardo.

Турция иска да купи двигатели от САЩ за производството на собствените изтребители Hurjet

Турция - страна членка на НАТО - наскоро постигна споразумение за доставка на 40 изтребителя F-16, както и на 79 комплекта за модернизация на съществуващите F-16 от Съединените щати след дълго отлаган процес.

Анкара разработва и собствен национален боен самолет KAAN.

Водещи новини

Още новини