Полският президент: Планът на Туск за предоставяне на убежище вреди на беларуските дисиденти

Getty Images
share

Президентът на Полша Анджей Дуда осъди днес план на правителството временно да бъде преустановено предоставянето на право на убежище в страната, като заяви, че това ще навреди на членовете на беларуската опозиция, които бягат от репресиите в съседната държава, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1705

Полското правителство одобри снощи нова миграционна стратегия, която му позволява да спре приемането на молби за убежище, ако притокът на хора дестабилизира страната - мярка, която възмути защитниците на човешките права, но стана популярна сред избирателите преди президентските избори догодина.

Хиляди поддръжници на беларуската опозиция намериха подслон в съседна Полша, след като президентът на Беларус Александър Лукашенко спечели изборите през 2020 г., които според критиците са били фалшифицирани.

Полша се бори с мигрантска криза по границата си с Беларус от 2021 г. Варшава и ЕС твърдят, че Беларус и нейният съюзник Русия създават тази ситуация, насочвайки мигранти от Близкия изток и Африка към границата - нещо, което Минск и Москва отричат, отбелязва БТА.

Туск: Бъдещето на либералната демокрация зависи от миграционната политика

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1705

Водещи новини

Още новини