Германски депутат: Русия нападна Украйна, защото САЩ завлякоха Киев под влиянието си

Getty Images (архив)
share

Сара Вагенкнехт (на снимката), която е народен представител в германския Бундестаг и лидер на коалицията „Сара Вагенкнехт – За Разум и Справедливост“, заяви в интервю за в-к „Функе“, че ако НАТО стане страна във войната между Русия и Украйна, има риск конфликтът да ескалира до ядрен сблъсък.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14851

„Ако НАТО стане участник в конфликта в Украйна, ще стигнем до момента, в който Русия ще нанесе удар по военни обекти на страна-членка на Алианса. След това конфликтът ще ескалира до ядрен сблъсък, защото това е единственото поле, на което Русия може да бъде конкурентна на НАТО. Ето защо е толкова опасно да допуснем да бъдем въвлечени в този конфликт“, обясни Вагенкнехт за изданието.

Тя припомни и предупрежденията на Москва относно рисковете за членството на Украйна към Организацията на Северноатлантическия договор, което би могло да задълбочи кризата.

По думите на Вагенкнехт Киев е бил „набързо завлечен“ под военното влияние на САЩ, поради което Русия е започнала да взима съответните мерки, преди да е станало „твърде късно“.

Припомняме, че правителството на германския канцлер Олаф Шолц одобри отпускането на 600 млн. евро за Украйна.

Германия отпусна нова военна помощ на Украйна

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14851

Водещи новини

Още новини