Германия обяви нови доставки на оръжия за Израел

Getty Images/Guliver
share

Германският канцлер Олаф Шолц обяви днес нови доставки на оръжия за Израел по време на дебати в Бундестага по повод първата годишнина от атаката на "Хамас" срещу Израел, предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3047

Представители на опозиционните Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) разкритикуваха правителството на Шолц, че се е провалило в това да окаже достатъчно подкрепа на Израел. 

По време на дебатите в Бундестага лидерът на консервативния ХДС Фридрих Мерц каза, че "от седмици и месеци федералното правителство отказва да одобри износа на боеприпаси за Израел и дори доставката на резервни части за танкове".

"Голям брой компании" са представили писмени документи, които показват, че разрешенията са били поискани, но не са били обработени от правителството в продължение на месеци, отбеляза Мерц.

"Какво друго е това, освен фактически отказ на лицензи за износ?", каза той. 

Шолц потвърди подкрепата за Израел една година след нападението на "Хамас"

Между март и август германското правителство не е разрешило износа на оръжия за Израел, разкри по-рано министерството на икономиката, но подчерта, че няма обща забрана за износ на оръжия за Израел.

Шолц отхвърли обвинението на Мерц.

"В правителството взехме решения, които ще гарантират, че в близко бъдеще ще има и други доставки. И тогава ще се убедите, че това е било невярно обвинение", заяви германският канцлер.

Министърката на външните работи Аналена Бербок от "Зелените" подчерта поверителността на подобни решения, които са в правомощията на Федералния съвет за сигурност към правителството.

В същото време правителството на Шолц бе призовано от популистката партия "Съюз на Сара Вагенкнехт" да наложи забрана на износа на оръжие за Израел - искане, което депутатът от партията ѝ Севим Дагделен повтори днес по време на дебатите в Бундестага, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3047

Водещи новини

Още новини