Киър Стармър: Фолклендските острови са британско владение и такова ще останат

Getty Images (архив)
share

Британският премиер Киър Стармър заяви тази сряда пред депутатите, че Фолклендските острови са британски и „такива ще останат“, както и че суверенитетът на Гибралтар „не е обект на предоговаряне“.

В рамките на парламентарния контрол в Камарата на общините двама депутати от опозиционната Консервативна партия попитаха за тези две отвъдморски територии на Обединеното кралство по повод решението на правителството да предаде на Мавриций контрола над отдалечения архипелаг Чагос в замяна там да остане нейна военна база.

Великобритания предаде суверенитета над островите Чагос на Мавриций в сделка за осигуряване на база на САЩ

Лидерът на лейбъристите разказа, че чичо му е участвал в битката за Фолклендските острови през 1982 г. между Великобритания и Аржентина и тази територия за него има сантиментално значение.

Моят чичо едва не изгубил живота си, когато корабът му е бил торпилиран, защитавайки Фолклендските острови. Така че те са британски и такива ще останат. Също така суверенитетът на Гибралтар не е обект на предоговаряне, обяви Стармър на фона на бурни овации в долната камара на британския парламент.

„Бях ясен за Фолклендските острови, защото за мен това е лична кауза“, потвърди още веднъж премиерът на Великобритания.

Аржентина поиска пълен суверенитет над Фолклендските острови

Водещи новини

Още новини