Чешка и украинска компания ще произвеждат заедно 155-милиметрови снаряди

Gettyimages
share

Чешкият производител на оръжие „Чекословак Груп“ (Czechoslovak Group) подписа с украинската компания „Украйнска Бронетехника“ (Ukrainian Armor) споразумение за сътрудничество в производството на снаряди с калибър 155 милиметра и други боеприпаси, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14746

Частната чешка компания заяви, че ще предостави ноу-хау и помощ за започване на производството.

Съгласно споразумението за сътрудничество двете компании ще произвеждат 100 000 снаряда през следващата година както в Украйна, така и в Чехия, като броят им ще нарасне до над 300 000 през 2026 г., за да снабдяват украинската армия.

Украинският президент посети оръжеен завод в Пенсилвания, за да благодари на работниците

През юли Чехия стартира втори проект за покупка на боеприпаси за Украйна, наречен Инициатива 2025.

„Повече от една трета от 500-те хиляди боеприпаса, които трябва да бъдат изпратени на Украйна в рамките на чешката инициатива до края на годината, вече са доставени в страната“, заяви украинският посланик в Чехия Василий Зварич в интервю за чешката информационна агенция ЧТК, цитирано от Укринформ.

Зварич отбеляза, че украинските войници се нуждаят предимно от 155-милиметрови снаряди.

Според посланика Украйна води разговори с Министерството на отбраната на Чехия за разширяване на инициативата. Той също така подчерта, че не разполага с информация за каквито и да било проблеми с доставката на боеприпаси.

Инициативата също има за цел да се превърне в инструмент за инвестиции във вътрешното производство на Украйна.

Зварич също така подчерта, че Украйна не бива да бъде ограничава в използването на доставени оръжия, за да атакува военни цели във вътрешността на Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14746

Водещи новини

Още новини