Франция и Великобритания призоваха за деескалация на ситуацията в Ливан, Германия евакуира служители от посолството си

gettyimages
share

Френският министър на външните работи Жан-Ноел Баро отново призова Израел да не предприема сухопътна инвазия в Ливан, като добави, че Франция ще увеличи подкрепата си за ливанската армия, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

„Аз (...) призовавам Израел да се въздържа от всякакво сухопътно нахлуване и да прекрати огъня. Призовавам "Хизбула" да направи същото и да се въздържа от всякакви действия, които могат да доведат до дестабилизация на региона“, заяви Баро пред репортери по време на посещение в Ливан.

В същото време Великобритания призова всички страни да се стремят към деескалация и прекратяване на огъня след израелските въздушни удари в Ливан.

Българин от летището в Бейрут: Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм

„Подкрепяме категорично правото на Израел да се защитава. Но нашето много ясно послание сега е всички страни да проявят сдържаност“, заяви говорителят на министър-председателя Киър Стармър.

„Искаме да видим как всички страни се отдръпват от ръба на пропастта. Всяка по-нататъшна ескалация трябва да бъде избегната. Прекратяването на огъня ще осигури необходимото пространство за намиране на политическо решение, което е необходимо за осигуряване на мира в региона“, каза той.

Германия съобщи, че вече е евакуирала от посолството си в Ливан персонала, който не е от първостепенно значение, заедно със семействата на служители и германски граждани, които са уязвими от медицинска гледна точка.

Понастоящем в Ливан има 1800 регистрирани германски граждани, заяви в понеделник говорител на германското външно министерство.

„Посолството продължава да подкрепя останалите германци в Ливан в усилията им да напуснат страната чрез търговски полети и други средства. Министерството на външните работи и Министерството на отбраната продължават да координират много тясно действията си в тази област“, се казва в съвместно изявление на двете министерства.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

Водещи новини

Още новини