Китай премахва визите за краткосрочни пътувания за граждани на Гърция, Кипър, Португалия и Словения

Getty Images
share

Гръцките граждани, пътуващи с туристическа или бизнес цел до Китай за краткосрочен престой, вече няма да имат нужда от визи от 15 октомври, съобщава в. "Катимерини".

Премахването на визовите изисквания се отнася за граждани на Гърция, Португалия, Кипър и Словения и ще бъде в сила до 31 декември 2025 г., според китайската държавна телевизия СиДжиТиЕн (CGTN).

Китайският външен министър Ван И обяви решението по време на среща с гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Ние подкрепяме гръцкия туризъм", заяви Ван И, като подчерта, че Гърция "не се нуждае от реклама" като туристическа дестинация.

Китай си „откъсна“ парче от Русия, Москва с мигновена реакция

Ван И също така подчерта дългогодишните връзки между Гърция и Китай, отбелязвайки споделената им история като древни цивилизации. Герапетритис от своя страна изрази благодарност за китайските инвестиции, по-специално в пристанище Пирея, и покани китайския си колега да направи официално посещение в Гърция.

Двете страни ще си сътрудничат в Съвета си сигурност на ООН, където Гърция ще бъде непостоянен член през 2025-2026 г., напомня изданието.

Ван И отново потвърди ангажимента на Китай за мирно решаване на конфликтите в Украйна и Близкия изток и изрази интерес към бъдещо сътрудничество с Гърция. През ноември Китай ще бъде домакин на първата световна конференция по класически науки, в която ще участва и Гърция, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини