Тайван издаде предупреждение преди пристигането на тайфуна "Кратон"

Getty Images
share

Тайван издаде предупреждение преди пристигането на тайфуна "Кратон", който се очаква да премине през гъсто населеното западно крайбрежие, като се очаква да причини проливни дъждове и силни ветрове, съобщи Ройтерс.

По прогнози "Кратон" ще връхлети в сряда големия пристанищен град Гаосюн, след което ще мине през центъра на Тайван на североизток и ще влезе в източната част на Източнокитайско море.

"Това е първият в историята тайфун с такова движение и интензивност", каза местен метеоролог. Той предупреди жителите на района да се подготвят за екстремни ветрове със скорост над 150 км/ч.

Кметът на Гаосюн Чен Чимай заяви пред журналисти, че градът трябва да се подготви за буря, която ще нанесе много щети, и добави, че вече са евакуирани 1690 души. "Траекторията на тайфуна "Кратон" може да предизвика голямо бедствие в Гаосюн, а в планинските райони има много висок риск от бедствия", каза той.

Тропическа буря ще достигне сушата в Централен Виетнам

Тайванските власти съобщиха, че над 1000 гумени лодки и 15 000 военнослужещи са в готовност в целия Тайван, включително по източното крайбрежие, където през следващите дни се очакват до 1,3 м дъжд.

"Всички военни болници са сформирали спешни медицински екипи и са готови да се отзоват на помощ по всяко време", заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Лифан.

Редовните морски връзки до отдалечените острови в Тайван са вече преустановени, както и някои вътрешни полети. Железопътната линия, свързваща Южен Тайван с източното крайбрежие, спря да функционира, въпреки че други услуги, включително високоскоростната железница, която свързва Северен и Южен Тайван, работиха без прекъсване, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини