Германският външен министър: Убийството на Насрала може да доведе до дестабилизиране на Ливан

getty images
share

Изказване на министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок предизвика силна критика сред политическите лидери и екперти.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2712

В интервюто за ARD Бербок казва, че убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала може да доведе до дестабилизиране на Ливан. А това "по никакъв начин не е в интерес на сигурността на Израел".

Как трябва да се тълкува изказването на германския външния министър, пита "Билд".

Изданието отправя въпрос към Бербок - дали тя приветства убийството на лидера на "Хизбула". Отговорът обаче не е ясен. Говорител на нейното министерство коментира: "Според външния министър Насрала е бил терорист и убиец". Оценка за случилото се няма.

Говорителят допълва още, че Бербок е "заявила пред ARD, че дестабилизирането на целия Ливан не е в интерес на сигурността на Израел". "Тя също така подчерта, че при разрушаването на терористичната структура, Израел действа спрямо упражняване на правото си на самозащита", обясняват от министерството.

"Едно е сигурно - Израел не просто нападна Ливан, но се защити срещу хиляди ракети от терористичната "Хизбула". Ликвидирането на ръководителя на "Хизбула"е добра новина за целия свят – включително за Близкия изток“, доста по-категорична е Мари-Агнес Щрак-Цимерман, експерт по отбрана и депутат от ЕС, цитиран от бТВ.

"Жителите на Иран, чието правителство осигурява пари за тероризма, празнуват успешната атака срещу терористичната централа", отбелязва още тя.

Лидерът на палестинското движение "Хамас" в Ливан беше убит при израелски удар заедно с жена си, сина си и дъщеря си

"Откога "Хизбула" е стълб за стабилността в Ливан", попита в X дългогодишният външен политик от Зелената партия Марилуиз Бек, която сега е активна в мозъчния тръст "Център за либерална модерност", след изказването на Бербок.

Критика дойде и от бившия член на Бундестага Фолкер Бек, сега президент на Германо-израелското дружество. Той отбеляза, че Бербок не е направила нищо по дипломатически път от октомври 2023 г., за продължаващия обстрел на „Хизбула“ към Израел. А Израел в крайна сметка се е защитила.

Изявлението на Бербок предизвика раздразнение и в члена на Бундестага Йохан Вадефюл, който също поиска разяснение.

Критика дойде и от външнополитическия експерт Улрих Шпек. "Значителното отслабване на "Хизбула" не е в интерес на Израел?", попита той изненадан в платформата X.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2712

Водещи новини

Още новини