Словенският премиер към Нетаняху: Спрете кръвопролитията, сложете край на окупацията!

Getty Images, архив
share

Словенският премиер Роберт Голоб призова днес Израел да спре военните операции и да сложи край на окупацията на палестински територии, съобщава словенското издание „Дело".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2659

По време на обръщението си пред присъстващите на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН Голоб осъди насилието в пряко послание до израелския премиер Бенямин Нетаняху, призовавайки за незабавно прекратяване на „кръвопролитието и страданието".

„Искам да кажа това силно и ясно на израелското правителство: спрете кръвопролитията, спрете страданието, върнете заложниците у дома и сложете край на окупацията. Г-н Нетаняху, незабавно спрете тази война", каза Голоб преди речта на Нетаняху пред ООН.

Международната общност призова Израел за примирие, а Нетаняху разпореди на армията да продължи боевете "с пълна сила"

Голоб изрази дълбока загриженост относно човешките жертви на израелските атаки, които отнеха живота на повече от 41 500 души в ивицата Газа и 700 в окупирания Западен бряг.

Той подчерта, че конфликтът е отнел живота на много невинни хора, особено деца, и призова за спешни стъпки за постигане на мир.

В речта си Голоб повтори най-вече това, което вече беше казал на междинната специална сесия на Съвета за сигурност на ООН по време на словенското председателство, озаглавена „Лидерство за мир", и в неделя - на Срещата на върха за бъдещето, когато световните лидери одобриха Пакта за бъдеще, припомни „Дело". „Словения е член на Съвета за сигурност от януари и през това време стана свидетел на постепенна ерозия на правилата. Съветът за сигурност е все по-малко способен да реагира ефективно на големи конфликти като тези в Газа, Украйна или Судан, а не се справяме по-добре и в други форми на управление на кризи", отбеляза словенският премиер, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2659

Водещи новини

Още новини