Най-висшият съд е ЕС ще се произнесе по две дела за милиарди, в които са въвлечени "Гугъл" и "Епъл"

pixabay
share

Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще се произнесе днес по две съдебни битки на стойност няколко милиарда евро, в които са въвлечени "Гугъл" (Google) и "Епъл" (Apple) и които са част от усилията на Брюксел за затваряне на "данъчните вратички" и поставяне под контрол на американските технологични гиганти, информира ДПА, цитирани от БТА.

През 2016 г. Европейската комисия нареди на "Епъл" да внесе 13 млрд. евро (14,4 млрд. долара) данъци, твърдейки, че американската компания не е платила дължимите данъци в блока вследствие на предполагаема сделка с Ирландия.

"Епъл" успешно обжалва пред Общия съд на ЕС с аргумента, че Комисията не е успяла да докаже, че оспорваната данъчна сделка представлява забранена държавна помощ. Компанията твърди също така, че приходите на двете й дъщерни дружества в Ирландия по начало подлежат на данъчно облагане в Съединените щати и от нея е било поискано да плати два пъти. През 2020 г. Комисията обжалва отмяната на заповедта за плащане от страна на Общия съд и сега СЕС, най-висшата съдебна инстанция в ЕС, трябва да се произнесе окончателно по случая.

Съдът на ЕС отхвърли жалба на "ТикТок" срещу новите правила за конкуренцията в ЕС

В отделно дело за обжалване Съдът на ЕС трябва да се произнесе по глобата от 2,4 млрд. евро за "Гугъл", наложена от Европейската комисия заради предполагаемо нарушение на правилата на ЕС за конкуренцията.

Комисията твърди, че операторът на най-популярната интернет търсачка е поставил собствената си услуга за сравняване на цени "Гугъл шопинг" (Google Shopping) в по-благоприятна позиция спрямо предлаганите от конкуренти и следователно е злоупотребил с пазарната си сила.

Жалбата, подадена от "Гугъл" пред Общия съд на ЕС, остана без успех и сега концернът обжалва пред най-висшата юрисдикция на блока.

Водещи новини

Още новини